Alocarea de coduri de bare este necesara atat producatorilor, cat si importatorilor in vederea distribuirii produselor in magazinele, supermarket-urile sau hipermarket-urile dotate cu echipamente de citire a codurilor de bare.
Pentru cei interesati in obtinerea, aplicarea si utilizarea codurilor de bare pentru marcarea produselor, prezentam cateva notiuni:
v Codul de bare este modalitatea de reprezentare a literelor si cifrelor printr-o succesiune de bare si spatii.
v Codificarea cu bare îi confera utilizatorului posibilitatea de a prelua informatiile de pe un suport fizic, cu ajutorul unui cititor optic de coduri de bare in scopul prelucrarii si al gestionarii informatizate.
v Unicitatea codurilor de bare pe piata interna si internationala se asigura prin folosirea unor indicative gestionate de asociatii profesionale de profil.
v Pentru exemplificare prezentam structura numerica a unui cod de bare, atribuit de ARPC, pentru reprezentare in simbolistica EAN 13:

unde:
- 642XXXX = indicativul de utilizator, cu prefixul 642 care reprezinta codul international al Romaniei, conform standardului SR EN ISO 3166-1:2007;
- 00000 = intervalul aflat la dispozitia utilizatorului, pentru a forma serii de coduri in functie de produs, gramaj, sortiment, calitate etc. (maximum 100 000 de coduri);
- Y = cifra de autocontrol, tiparita automat prin programul de generare.
Asociatia Romana pentru Paletizare si Containerizare
- ARPC
- acorda celor interesati indicativul de utilizator, stabileste codul numeric de baza si pune la dispoziþie: Îndrumatorul pentru utilizarea codurilor de bare.